Primul summit franco-britanic după Brexit

La summitul de la Paris – primul dintre un prim-ministru britanic și un președinte francez din ultimii cinci ani – se așteaptă ca cei doi lideri să trimită un mesaj puternic către Kremlin și să promită sprijin continuu Ucrainei.

Britanicii au declarat înaintea întâlnirii că Macron și Sunak vor discuta despre modalitățile de a asigura o prezență permanentă a aliaților europeni cu vederi similare în Indo-Pacific, unde China este din ce în ce mai ofensivă. Acest lucru ar putea include un acord de a plasa nave de război europene în mod permanent în regiune, prin desfășurarea alternativă a portavioanelor britanice Queen Elizabeth și Prince of Wales și a portavionului francez Charles de Gaulle.

Purtătorul de cuvânt oficial al premierului Sunak a declarat că securitatea Europei „este indivizibilă de securitatea Indo-Pacificului, așa că Marea Britanie va colabora pentru a crește prezența noastră comună în regiune și pentru a ne coordona eforturile pentru a crește stabilitatea și a răspunde la provocarea reprezentată de China”.

Într-o declarație emisă înaintea summitului, Sunak a declarat că Marea Britanie și Franța au un „rol privilegiat ca apărători ai securității europene și globale”. În cadrul unei întâlniri bilaterale la Palatul Elysée, cei doi lideri vor discuta despre modalitățile de consolidare a NATO, vor conveni să coordoneze în continuare furnizarea de arme către Ucraina și instruirea pușcașilor marini ucraineni și vor examina proiectele comune de apărare actuale și potențiale viitoare.

Este de așteptat ca acestea să includă un acord privind domeniul de aplicare al dezvoltării comune a rachetelor cu rază lungă de acțiune de generație următoare, despre care Downing Street a declarat că NATO are nevoie pentru a-și proteja membrii împotriva Rusiei.

Migrația va fi, de asemenea, inclusă în summitul de vineri, care va încheia o săptămână în care guvernul britanic a dezvăluit un nou plan de gestionare a sosirii migranților ilegali, cu ambarcațiuni mici, prin Canalul Mânecii.

Facebook

Comentarii

82 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *