Summitul NATO, la final: Klaus Iohannis anunță că România şi-a îndeplinit obiectivele

La încheierea summitului NATO de la Vilnius, preşedintele Klaus Iohannis a punctat că România şi-a îndeplinit toate obiectivele pe care și le-a slabilit pentru această reuniune la nivel înalt.

„România şi-a îndeplinit şi de această dată obiectivele stabilite pentru acest Summit NATO deosebit de important. Este rezultatul unei munci de echipă şi mulţumesc tuturor celor implicaţi. Deciziile noastre de la acest Summit au demonstrat, fără echivoc, soliditatea legăturii transatlantice şi unitatea aliată”, a spus şeful statului, în marja reuniunii NATO.

El a subliniat că, datorită noilor planuri de apărare, NATO oferă acum cel mai înalt nivel de securitate pentru flancul estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. ”Pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are un răspuns pe măsură pregătit”, a punctat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că, la reuniune, s-a discutat şi despre creșterea grupurilor de luptă – inclusiv a celui din România – la nivel de brigadă, dacă situaţia o va impune. Șeful statului a mulțumit tuturor Aliaţilor prezenţi în România pentru contribuţiile lor şi a salutat anunţul Spaniei de a disloca militari în ţara noastră.

Solicitarea României referitoare la securitatea la Marea Neagră, cuprinsă în declarația summitului

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că, la acest summit, s-a făcut încă un pas în consolidarea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, care rămâne de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Preşedintele Iohannis a menţionat că, în comunicatul final al Summitului, se fac referiri la necesitatea monitorizării şi a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre.

Preşedintele a indicat că, la solicitarea României, sunt menţionate şi eforturile aliate în regiune pentru asigurarea securităţii, precizând că este prima dată când Marea Neagră propriu-zisă, beneficiază de un paragraf distinct în comunicatul final al unui Summit.

„La finalul acestui Summit, pot spune cu certitudine că, pentru postura Aliată pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, a fost un succes. Mesajul principal al acestei reuniuni este acela că NATO s-a modernizat pentru o nouă eră a apărării colective. Aceasta oferă României şi cetăţenilor săi cel mai înalt grad de securitate şi apărare din întreaga istorie”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a anunțat hub-ul regional pentru instruirea piloților pe avioane F-16

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, tot la finalul summitului, că prin hub-ul regional de antrenament pentru piloţii de F-16 care va fi construit în România, alături de Olanda şi de alţi parteneri internaţionali, ţara noastră va avea un rol important.

„Am abordat noi posibilităţi de cooperare în cadrul NATO şi în relaţie cu partenerii Alianţei, pentru a facilita dezvoltarea de capabilităţi şi a industriei de apărare, demersuri care favorizează inclusiv revitalizarea industriei de apărare din România. Trebuie să ne întărim şi apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda şi de alţi parteneri internaţionali, un hub regional de antrenament pentru piloţii români de F-16, dar acest hub va fi accesibil şi pentru piloţii aliaţi şi cei ucraineni. Este un rol important pe care România şi l-a asumat”, a spus şeful statului.

El a precizat că a anunţat la Summit şi crearea, alături de Bulgaria, a unui Comandament regional dedicat forţelor speciale, care este deschis aliaţilor şi partenerilor.

NATO a simplificat procesul de aderare pentru Ucraina

În ceea ce privește Ucraina, o altă temă extrem de importantă dezbătută de aliați, Consiliul NATO – Ucraina va facilita apropierea de Alianţă a acestei ţări, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„Am discutat extins situaţia de securitate şi perspectivele de integrare ale Ucrainei. Acest nou Consiliu va facilita apropierea de NATO şi va permite consultări extinse ca parteneri egali. Am susţinut un progres clar pentru concretizarea cât mai rapidă a aspiraţiilor euroatlantice ale Ucrainei. Astfel, plecând de la deciziile Summitului de la Bucureşti din 2008, am simplificat procesul de aderare, renunţând la planul de acţiune prevăzut anterior”, a spus şeful statului.

El a arătat că România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar, până când va câştiga războiul.

„Dincolo de consolidarea contribuţiei financiare pentru proiecte de cooperare ale NATO cu acest stat, am subliniat că vom continua să instruim militari ucraineni în cadrul misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Astăzi, în a doua zi a summitului, a avut loc sesiunea inaugurală a Consiliului NATO – Ucraina, la care a fost prezent şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

România a anunțat un nou sprijin financiar pentru Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România a pledat și pentru susținerea „partenerilor vulnerabili, în special Republica Moldova” și a anunțat o nouă contribuție financiară pentru Chișinău.

„În cadrul Summitului, am reafirmat necesitatea sprijinului consolidat al NATO pentru partenerii vulnerabili, în special pentru Republica Moldova. În acest sens, am pledat pentru susținerea financiară a pachetului de măsuri destinat Republicii Moldova, pentru consolidarea capacităților de apărare și creșterea rezilienței. Am anunțat și o nouă contribuție financiară pentru Chișinău, pe care o vom transfera la Fondul Voluntar NATO dedicat acestui stat. În același timp, deciziile luate la Summit consemnează, așa cum a pledat România, un angajament sporit al NATO pentru întărirea rezilienței, a securității și a capacităților de apărare ale Republicii Moldova”, a declarat Iohannis, la finalul reuniunii la nivel înalt.

De asemenea, el a arătat că sprijinul ferm pentru adâncirea cooperării dintre NATO şi partenerii din Asia-Pacific, respectiv cu Uniunea Europeană va fi continuat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *