NATO 75: Summitul aniversar începe mâine la Washington

Summitul NATO va începe, mâine, la Washington, ediția din acest an marcând cea de-a 75-a aniversare a celei mai mari organizaţii de securitate din lume, relatează Associated Press, preluată de News.ro.

Înfiinţată în 1949, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a fost formată iniţial de 12 ţări pentru a contracara ameninţarea reprezentată de Uniunea Sovietică, în timpul Războiului Rece.

Rândurile NATO au crescut simţitor de atunci, ajungând la 32 de ţări – după aderarea Suediei în acest an.

Piatra de căpătâi a NATO este garanţia de securitate colectivă, reprezentată prin articolul 5 din tratat. Este un angajament al tuturor ţărilor aliate de a veni în ajutorul oricărui membru a cărui suveranitate sau teritoriu ar putea fi atacate.

Cel mai puternic membru al NATO este SUA, care cheltuieşte mai mult pentru apărare decât orice alt aliat.

De la 1 octombrie, alianța nord-atlantică va fi condusă de ex-premierul olandez, Mark Rutte, care îl înlocuiește pe norvegianul Jens Stoltenberg, care a avut un mandat de 10 ani, după ce a fost prelungit de mai multe ori.

23 de state membre – peste 2% din PIB pentru apărare

La Washington, liderii NATO vor aproba un nou plan de coordonare a livrării de echipamente către Ucraina şi a instruirii forţelor sale armate. Liderii vor reînnoi promisiunea că Ucraina se va alătura alianţei într-o zi, dar nu în timp ce este în război. Zelenski este aşteptat să participe la summit.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, NATO și-a sporit trupele pe flancul estic. În al treilea an de război, NATO are acum 500.000 de militari pregătiţi să contracareze orice atac, fie el terestru, maritim, aerian. Alianţa şi-a dublat numărul de grupuri de luptă de-a lungul flancului său estic, la graniţa cu Rusia şi Ucraina.

După ani de reduceri, membrii NATO s-au angajat să îşi majoreze și bugetele naţionale de apărare în 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Obiectivul era ca fiecare aliat să cheltuiască 2% din produsul intern brut pentru apărare în decurs de un deceniu.

În urmă cu un an, în condiţiile în care nu se întrevedea sfârşitul războiului, aceştia au convenit să facă din 2% un nivel minim al cheltuielilor, mai degrabă decât un plafon.

Un număr record de 23 de ţări sunt aşteptate să se apropie de obiectivul de cheltuieli în acest an.

Facebook

Comentarii