Summitul NATO: România se propune centru regional pentru pregătirea piloților pe F-16

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România a înaintat deja o propunere aliaţilor din NATO pentru a deveni centru de pregătire pentru avioane de luptă F-16, potrivit Mediafax.

Șeful statului nu a spus, din motive de securitate, ce bază va fi responsabilă pentru acest centru.

”România a înaintat aliaţilor propunerea de a deveni centru de pregătire de F-16. Este important să vedem că nu doar armamnentul rezolvă situaţia, ci şi pregătirea militarilor, antrenamentele speciale şi în acest cadru putem să menţionăm proiectul nostru înaintat mai multor aliaţi de a avea o bază de pregătire în România pentru piloţii pe F-16. Există planuri pentru această bază, există aliaţi interesaţi şi sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua”, a declarat Klaus Iohannis, înaintea summitului NATO de la Vilnius.

”Nu suntem încă pregătiţi să spunem unde va fi această bază, din motive de securitate, dar este un proiect bun şi pentru România, şi pentru naţiunile din regiune care vor avea astfel posibilitatea să îşi pregătească piloţii”, a mai spus șeful statului.

Decizia ca România să devină un hub pentru instruirea piloților de vânătoare pe avioane F-16 a fost luată în CSAT, săptămâna trecută, care a pregătit asta baza pentru discuțiile pe care le va purta șeful statului român la summitul de la Vilnius.

„Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, s-a precizat în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *