Mai multe state membre ale NATO, printre care și SUA, vor anunța, în cadrul summitului de la Madrid, suplimentarea contribuțiilor în materie de apărare a flancului estic al alianței, cu accent pe Marea Baltică, a declarat, astăzi, Jake Sullivan, consilier diplomatic şi militar al preşedintelui american Joe Biden. ”Un anumit număr de state membre ale NATO vor promite suplimentarea contribuţiilor lor în materie de apărare a flancului de est, cu un accent special pe Marea Baltică”, a adăugat consilierul american, Jake Sullivan, potrivit Agerpres.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat, luni, că una dintre deciziile summitului va fi creşterea efectivelor forţei de răspuns a NATO de la 40.000 la 300.000 de militari.
Cele patru grupuri de luptă, concentrate în Polonia și în țările baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au fost înființate în 2017. La sfârșitul lunii aprilie, pe fondul avansării războiului declanșat de Rusia în Ucraina, cele patru țări au solicitat, la unison, printr-o declarație comună a miniștrilor de externe, o mai mare prezență a NATO.
Grupul de luptă NATO din Letonia este desfășurat la baza militară aflată la nord de Riga și se compune din 1.500 de militari.
În Lituania, țară care are frontieră comună cu exclava rusă Kaliningrad, dar şi cu Belarus, este cel mai consolidat grup NATO, cuprinzând 3.000 de soldați, care ar urma să crească până la 7.000 de militari. Cu ocazia unei vizite, efectuate, la începutul lui iunie, la Vilnius, cancelarul Olaf Scholz și-a exprimat intenția de a consolida și mai mult prezența militară în această țară.
Grupul de luptă NATO din Polonia este condus de SUA, care a mobilizat, de la înființare, 1.700 de soldați. După declanșarea războiului, SUA au sporit forțele alianței din Polonia la 3.000 de soldați, câți numără în prezent.
La sfârșitul lunii martie, liderii statelor membre NATO au decis să consolideze flancul estic, în zona de sud a acestuia, prin înființarea a patru noi grupuri de luptă NATO, în România, Bulgaria, Slovenia și Ungaria.
Grupul de luptă din Bulgaria este condus de Italia, iar cel din România, care se compune din peste 1.000 de soldați, aflați sub comandă franceză, este cel mai numeros dintre acestea. La summitul B9, care a avut loc la București, pe 10 iunie, cele nouă țări estice, între care și România, au convenit să susțină, la summitul NATO de la Madrid, suplimentarea efectivelor militare și consolidarea flancului estic, prin trecerea de la prezență înaintată a forțelor NATO la apărare înaintată, precum și importanța strategică a Mării Negre.
SUA au mobilizat, în România, în luna februarie, 1.000 de soldați, care au fost dislocați din Germania și mobilizați la baza militară 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. De asemenea, Statele Unite au trimis opt avioane F-16, care s-au alăturat celor șase Typhoon Eurofighter germane și opt Typhoon Eurofighter italiene.
Laura Groșereanu