Summit-ul NATO: Noi grupuri de luptă în România și alte trei state din flancul estic

Liderii țărilor membre ale NATO au decis înființarea a patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Aceste unități vor consolida flancul estic, unde NATO are, deocamdată, patru grupuri de luptă pe teritoriile Poloniei și țărilor baltice, create în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014.

Grupurile de luptă NATO sunt forțe multinaționale de reacție rapidă, cu efectiv de 1000-1500 de militari fiecare, conduse de câte una dintre principalele forțe ale Alianței Nord-Atlantice. Astfel, grupul din Polonia e condus de SUA, cel din Estonia de Marea Britanie, în Letonia de Canada, iar în Lituania de Germania.

„Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale importante, sub comanda directă a NATO”, se arată în declarația adoptată la Summit-ul NATO de joi, de la Bruxelles.
„Alegerea președintelui Putin de a ataca Ucraina este o greșeală strategică, cu consecinţe grave pentru Rusia şi poporul rus.”
„Războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o amenințare gravă pentru valorile și normele care au adus securitate și prosperitate pe continentul european. Alegerea președintelui Putin de a ataca Ucraina este o greșeală strategică, cu consecinţe grave pentru Rusia şi poporul rus. Rămânem uniți și fermi în hotărârea noastră de a ne opune agresiunii Rusiei, de a ajuta guvernul și poporul Ucrainei și de a apăra securitatea tuturor Aliaților”, transmit liderii NATO.
„Orice utilizare de către Rusia a unei arme chimice sau biologice ar fi inacceptabilă și ar avea consecințe grave”, avertizează NATO.
Rusia trebuie să respecte Hotărârea din 16 martie a Curții Internaționale de Justiție a ONU și să suspende imediat operațiunile militare, se subliniază în documentul final al Summit-ului NATO.
„Atacul Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea globală. Atacul său asupra normelor internaționale face lumea mai puțin sigură. Retorica de escaladare a președintelui Putin este iresponsabilă și destabilizatoare”, condamnă NATO, pledând pentru acces umanitar, negocieri de pace și implicarea Chinei în soluționarea pașnică a conflictului. Chinei i se cere să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei.

„Rămânem uniți și fermi în hotărârea noastră de a ne opune agresiunii Rusiei, de a ajuta guvernul și poporul Ucrainei și de a apăra securitatea tuturor Aliaților”,  au transmis liderii NATO.

H. Blidaru
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *