Summit UE: Va accepta Ungaria embargoul pentru petrolul rusesc?

Șefii de state și guverne din UE se reunesc, azi și mâine, la Bruxelles, tema principală pe ordinea de zi fiind adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni europene la adresa Rusiei. La aproape o lună de când Comisia Europeană a propus un embargo treptat pentru importurile de petrol rusesc, liderii UE încearcă să obțină consensul decizional, amenințat de refuzul Ungariei.

Duminică, ambasadorii statelor membre ale UE au eșuat în încercarea de a se pune de acord, o nouă reuniune fiind programată azi, înainte de Consiliul European. În discuție este ultima variantă de embargo, propusă vineri de Comisia Europeană și de Președinția franceză a Consiliului UE. Sancțiunile UE ar urma să vizeze doar importurile de petrol din Rusia pe cale maritimă, ceea ce ar reprezenta circa două treimi din volumul total de petrol rusesc achiziționat de UE din Rusia. Drept concesie făcută Ungariei, dar și pentru a răspunde îngrijorărilor Cehiei și Slovaciei – țări puternic dependente de petrolul rusesc – embargoul nu s-ar aplica deocamdată tranzitului prin gazoductul Drujba, principala sursă de aprovizionare a Europei Centrale. Iar țările din regiune ar urma să beneficieze de o tranziție de doi ani pentru a găsi alte surse și căi de a importa petrol, una din alternative fiind gazoductul Adria, ce pornește din Croația.

Sancțiunile UE ar urma să vizeze doar importurile de petrol din Rusia pe cale maritimă, ceea ce ar reprezenta circa două treimi din volumul total de petrol rusesc achiziționat de UE din Rusia.

Embargoul este punctul principal și cel mai sensibil al agendei Consiliului European. Celelalte măsuri nu riscă să pună probleme, iar impactul lor va fi semnificativ. E vorba de eliminarea Sberbank, principala bancă rusească, din sistemul de tranzacții internaționale SWIFT, interzicerea radiodifuzorilor ruși în UE și adăugarea altor cetățeni ruși pe o listă de persoane ale căror active în UE sunt înghețate.

De asemenea, se va conveni, conform unui proiect al concluziilor Summit-ului prezentat de Reuters, acordarea unui pachet de împrumuturi europene în valoare de 9 miliarde de euro, cu o componentă de subvenții pentru a acoperi parte din dobândă, pentru ca Ucraina să-și mențină guvernul în funcțiune și să plătească salariile bugetarilor pentru două luni.

Se va discuta, totodată, crearea unui fond internațional pentru reconstruirea Ucrainei după război, inclusiv problema utilizării bunurilor rusești înghețate în acest scop.

Nu în ultimul rând, vor fi analizate modalitățile de a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele pe cale ferată și rutieră.

B. Horia

Facebook

Comentarii