Summit UE-Japonia: Împreună împotriva Rusiei agresoare

Prietenia „fără limite” a Chinei cu Rusia îngrijorează UE și Japonia.

În cadrul primului summit ce s-a desfășurat în format fizic după relaxarea restricțiilor pandemice, Uniunea Europeană și Japonia au discutat, la nivel înalt, despre apărarea ordinii internaționale întemeiate pe reguli și ajutorarea țărilor ce sunt amenințate de invazia rusă.

Într-o conferință de presă comună, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, au lansat un apel către China să susțină sistemul multilateral de care a beneficiat în dezvoltarea sa, au transmis un mesaj ferm privind existența unui front unit împotriva Rusiei și au promis o cooperare transparentă și constantă pentru aplicarea de sancțiuni și contracararea agresiunilor declanșate de regimul Putin.

,,Rusia este astăzi cea mai directă amenințare la adresa ordinii mondiale” – Ursula von der Leyen

Relațiile ruso-japoneze s-au deteriorat după retragerea Rusiei, la 22 martie, de la negocierile privind tratatul de pace cu Japonia și înghețarea proiectelor comune legate de insulele Kurile, aflate în dispută între cele două state după al doilea război mondial, când arhipelagul a fost ocupat de URSS.

UE și Japonia au încheiat, totodată, un Parteneriat digital, născut din importanța asigurării unui flux de date libere și sigure pentru țările partenere. Se asigură, astfel, oportunități de dezvoltare a proiectelor comune privind tehnologiile digitale, aplicații sigure și etice ale inteligenței artificiale și reziliența lanțurilor globale de aprovizionare pentru industria semiconductorilor.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, incredible weblog structure! How long have you been running a blog for?
    you made running a blog glance easy. The full glance of your
    web site is wonderful, let alone the content material!
    You can see similar here ecommerce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *