Summit SUA-Japonia-Coreea de Sud pentru cooperare militară

Liderii american, japonez și sud-coreean se vor întâlni în august în SUA , a anunţat astăzi biroul prezidenţial de la Seul, într-un moment în care cele trei ţări îşi consolidează cooperarea militară pentru a răspunde ameninţărilor nucleare în creştere ale Coreei de Nord, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Summitul trilateral Coreea-SUA-Japonia urmează să aibă loc în SUA în august”, a declarat preşedinţia sud-coreeană, adăugând că detaliile organizatorice vor fi „anunţate ulterior”.

Potrivit presei sud-coreeane, reuniunea trilaterală ar urma, totuși, să aibă loc pe 18 august la Camp David, în apropiere de Washington.

Acest anunţ intervine la câteva zile după ce Seulul şi Washingtonul au avut prima lor reuniune a grupului consultativ în domeniul nuclear în capitala sud-coreeană.

Marţi, un submarin american cu propulsie nucleară s-a deplasat în Coreea de Sud, la Busan, pentru prima dată din 1981.

Săptămâna trecută, Phenianul a anunţat că a testat cu succes, pentru a doua oară, noua sa rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid Hwasong-18.

Analiştii estimează că aceste teste reprezintă un progres major pentru programele de înarmare interzise ale Coreei de Nord.

Relaţiile între Phenian şi Seul se află la nivelul cel mai scăzut, în timp ce preşedintele nord-coreean Kim Jong Un face tot mai des apel la dezvoltarea sporită de armament, inclusiv de arme nucleare tactice.

Drept răspuns, Coreea de Sud cooperează tot mai mult cu vechiul său aliat SUA şi chiar cu Japonia, fostă putere colonială, pentru a încerca să izoleze Coreea de Nord.



Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *