Suedia: Turcia cere prea mult pentru acceptarea aderării la NATO

Suedia este încrezătoare că Turcia va aproba cererea sa de aderare la NATO, dar nu va îndeplini toate condițiile pe care Ankara le-a stabilit pentru sprijinul său, a declarat duminică premierul suedez.

„Turcia confirmă deopotrivă că am făcut ceea ce am spus că vom face, dar spune și că vrea lucruri pe care noi nu putem sau nu vrem să le oferim”, a declarat premierul Ulf Kristersson la o conferință a unui think-tank de apărare din Suedia.

Finlanda și Suedia au semnat un acord tripartit cu Turcia în 2022, menit să depășească obiecțiile Ankarei față de apartenența lor la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Acestea au solicitat în luna mai să adere la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar Turcia a obiectat și a acuzat țările că adăpostesc militanți, inclusiv din Partidul Muncitorilor din Kurdistan, interzis în afara legii.

La o conferință de presă organizată duminică, Kristersson a declarat că cererile pe care Suedia nu a putut sau nu a vrut să le îndeplinească nu fac parte din domeniul de aplicare al memorandumului tripartit. „Din când în când, Turcia menționează persoane pe care dorește să le vadă extrădate din Suedia. La acest lucru am spus că aceste probleme sunt tratate în cadrul legislației suedeze”, a declarat el.

Ankara și-a exprimat dezamăgirea față de o decizie de la sfârșitul anului trecut a instanței supreme din Suedia de a opri o cerere de extrădare a unui jurnalist cu presupuse legături cu Fetullah Gulen, acuzat de Turcia de o tentativă de lovitură de stat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *