Suedia nu-și negociază cu Ungaria aderarea la NATO

Suedia nu va negocia cu Ungaria cererea sa de aderare la NATO, pe care Budapesta nu a ratificat-o până acum, a declarat astăzi prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, citat de Reuters, informează Agerpres.

Suedia, împreună cu Finlanda, au solicitat să se alăture alianţei în 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar aderarea ei a rămas blocată de Turcia şi Ungaria.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat documentele de ratificare joi, lăsând Ungaria acum să fie ultimul obstacol în calea Suediei de a adera la alianţa celor 31 de membri.

Prim-miniştrii suedez şi ungar se vor întâlni săptămâna viitoare la reuniunea Consiliului European la Bruxelles, dar Kristersson a spus că Suedia nu va face noi promisiuni cu privire la NATO.

„Fără cereri legate de aderarea la NATO”, a declarat Kristersson.

Cu toate acestea, el a spus că cele două ţări au multe de discutat: cooperarea în cadrul NATO, viitoarea preşedinţie ungară a Consiliului UE, sprijinul pentru Ucraina.

Un elemen comun ar fi și că forţele aeriene ale Ungariei și Suediei împărtăşesc acelaşi program de avioane de luptă – JAS Gripen suedeze.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *