Suedia își consolidează legea anti-terorism, prin modificarea Constituției

Parlamentul Suediei a adoptat miercuri un amendament constituțional care va permite adoptarea unor legi antiteroriste mai dure, o cerință-cheie a Turciei pentru a aproba candidatura Stockholmului la aderarea la NATO.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Suedia și Finlanda au abandonat politica de nealiniere pe care o aveau de mult timp și au solicitat să se alăture alianței militare. Pe de altă parte, Turcia a blocat cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei, acuzând în special Stockholm că este un refugiu pentru „teroriști”.

Amendamentul, care a fost adoptat cu 278 de voturi în parlamentul suedez cu 349 de locuri, face posibilă introducerea de noi legi pentru a „limita libertatea de asociere atunci când este vorba de asociații care se implică sau susțin terorismul”.

Potrivit comisiei permanente pentru afaceri constituționale a parlamentului, care a recomandat deputaților să aprobe propunerea, aceasta va permite „o incriminare mai largă a participării la o organizație teroristă sau o interdicție împotriva organizației teroriste”.

Modificarea va intra în vigoare la 1 ianuarie, relatează Euronews.

În timpul unei vizite la Ankara săptămâna trecută, noul prim-ministru suedez Ulf Kristersson a descris amendamentul constituțional ca fiind un „pas mare”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *