Suedia: ”Suspiciuni de sabotaj grav” în Marea Baltică

Agenția de securitate internă a Suediei a declarat joi că investigația sa preliminară privind scurgerile de la două conducte de gaze rusești din Marea Baltică „a întărit suspiciunile de sabotaj grav” ca fiind cauza, iar un procuror a declarat că au fost prelevate probe de la locul faptei.

Suedia investighează scurgerile din Marea Baltică

Serviciul suedez de securitate a declarat că ancheta a confirmat că „detonările” au provocat săptămâna trecută pagube importante la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Autoritățile declaraseră, atunci când au apărut primele scurgeri în largul Suediei și Danemarcei, că au fost înregistrate explozii în zonă. Agenția, care a declarat că ceea ce s-a întâmplat în Marea Baltică a fost „foarte grav”, nu a oferit detalii despre ancheta sa.

Totuși, într-o declarație separată, procurorul suedez Mats Ljungqvist a spus că „au fost făcute confiscări la locul faptei și acestea vor fi acum investigate”. Ljungqvist, care a condus ancheta preliminară, nu a identificat probele confiscate. Ljungqvist a declarat că a dat „directive pentru a bloca temporar zona și a efectua o anchetă la locul cu pricina”. Acum, că ancheta inițială este finalizată, blocajul din jurul conductelor din largul Suediei va fi ridicat, a spus el.

Guvernele Danemarcei și Suediei au declarat anterior că suspectează că mai multe sute de kilograme de explozibili au fost implicate în realizarea unui act deliberat de sabotaj. Scurgerile de la Nord Stream 1 și 2 au deversat cantități uriașe de metan în aer.

Autoritățile daneze au declarat că cele două scurgeri de metan pe care le monitorizau în apele internaționale s-au oprit în weekend. Una dintre scurgeri în largul Suediei pare, de asemenea, să se fi încheiat.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul că a atacat conductele, lucru pe care Statele Unite și aliații săi l-au negat vehement, menționând că Rusia are cel mai mult de câștigat dacă provoacă ravagii pe piețele energetice din Europa.

Facebook

Comentarii

47 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *