Suedia blochează extrădarea unui jurnalist turc

Curtea Supremă suedeză a blocat extrădarea către Turcia a jurnalistului Bulent Kenes. Extrădarea acestuia a fost una dintre condițiile principale solicitate de Președintele Erdogan pentru aderarea Suediei la NATO.

Instanța supremă din Suedia a împiedicat extrădarea jurnalistului turc aflat în exil, Bulent Kenes, declarând că acest lucru este imposibil, date fiind circumstanțele actuale din Turcia.

Turcia, care este membră NATO, face presiuni pentru bărbatul în vârstă de 55 de ani pentru ca Ankara să nu își exercite dreptul la veto asupra cererii Suediei și Finlandei de a adera la alianța militară NATO.

Decizia Curții

Instanța și-a motivat decizia spunând că au existat „mai multe obstacole” în calea extrădării lui Kenes, fostul redactor-șef al cotidianului Zaman, inclusiv faptul că unele dintre acuzațiile împotriva lui nu sunt considerate crime în Suedia.

Acest lucru, împreună cu statutul său de refugiat și natura politică a cazului său, a făcut imposibilă extrădarea, a adăugat aceasta.

„Există și riscul de persecuție pe baza convingerilor politice ale acestei persoane. Prin urmare, o extrădare nu poate avea loc”, a declarat judecătorul Petter Asp într-un comunicat.

Kenes, care lucrează acum pentru Centrul pentru Libertate din Stockholm, o organizație înființată de alți dizidenți turci în exil, a declarat agenției de presă AFP că este „fericit” după aflarea acestei decizii.

Acesta a subliniat că acuzațiile împotriva lui au fost fabricate de guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Acuzațiile Turciei împotriva lui Kenes

Oficialii turci îl acuză pe Kenes că a luat parte la o tentativă de lovitură de stat în 2016 și că este un adept al clericului din SUA Fethullah Gulen, despre care Turcia susține că s-a aflat în spatele unui complot.

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *