Nord Stream: Suedia anunță a patra scurgere de gaze

Paza de coastă a Suediei a descoperit a patra scurgere de gaze, din conductele Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt, pentru ziarul Svenska Dagbladet.

Uniunea Europeană suspectează că sabotajul se află în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele submarine dinspre Rusia către Europa și a promis un răspuns „ferm” la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

O a patra scurgere de gaze descoperită pe Nord Stream

„Două dintre aceste patru scurgeri se află în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat miercuri seara purtătoarea de cuvânt a pazei de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două încălcări se află în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Deși niciuna dintre cele două conducte nu era folosită în momentul presupuselor explozii, ele erau pline cu gaz care se revarsă în Marea Baltică de la scurgerile de luni. Cea de-a patra scurgere s-a produs pe conducta Nord Stream 2, în imediata apropiere a unei fisuri mai mari descoperite pe conducta Nord Stream 1, aflată în apropiere, a declarat paza de coastă suedeză.

Săptămâna aceasta, autoritățile daneze au raportat câte o fisură în fiecare dintre cele două secțiuni ale conductei din apele lor.

Occidentul, enervat

„Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns ferm și unitar”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Făcându-și ecoul opiniilor Germaniei, Danemarcei și Suediei, el a spus că sabotajul este probabil, deși UE nu a numit un potențial autor și nici nu a sugerat un motiv. Washingtonul, care a condus eforturile de pedepsire a Moscovei în legătură cu războiul, consideră că este prea devreme pentru a concluziona că a avut loc un sabotaj, a declarat un înalt oficial militar american.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *