Suedia își reface adăposturile antiatomice

Suedia investește masiv în refacerea adăposturilor antiatomice. Ministrul apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că guvernul va aloca 33 de milioane de euro, pentru a-şi consolida adăposturile antiatomice, serviciile de urgenţă şi apărarea civilă.

Măsura vine în continuarea anunțului, făcut anterior, în ianuarie, că ţara trebuie să se pregătească de război. „Situaţia în materie de politică de securitate s-a deteriorat de mult”, a declarat Bohlin pentru presă, citat de Agerpres.

Același ministrul a stârnit controverse, în luna ianuarie, după ce a declarat la o conferinţă pe probleme de apărare că „ar putea fi un război în Suedia”. La scurt timp după aceea, comandantul şef al forţelor armate suedeze, Micael Biden, a revenit și a spus că războiul există în perspectivă, ceea ce înseamnă că suedezii trebuie să fie pregătiți.

După încheierea Războiului Rece, Suedia și-a redus cheltuielile militare, însă le-a reluat după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014. În martie 2022, după invazia rusă în Ucraina, Suedia a anunţat că va creşte în continuare cheltuielile militare pentru a le aduce „cât mai repede” la 2% din PIB, obiectivul stabilit de NATO, țara aderând și la alianța nord-atlantică.

Suedia este una dintre țările cu cele mai multe buncăre, raportate la numărul populației – 65.000, care ar asigura adăpost pentru 4 milioane de persoane, în condițiile în care populația sa nu depășește 10 milioane de locuitori. Primele au fost construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar cele mai multe în anii 1960, când a început să se pună tot mai mult problema unui atac nuclear din partea Rusiei, după criza rachetelor din Cuba.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *