Suedezul Svante Paabo a primit Premiul Nobel pentru Medicină

Geneticianul suedez Svante Paabo a primit Premiul Nobel pentru Medicină pe anul 2022, pentru descoperirile sale „privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”.

Svante Paabo a primit Premiul Nobel pentru Medicină

„Prin cercetările sale de pionierat, Svante Paabo a realizat ceva aparent imposibil: secvențierea genomului omului de Neanderthal, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre. De asemenea, el a făcut descoperirea senzațională a unui hominin necunoscut până acum, Omul de Denisova”, a declarat luni comitetul Nobel.

Juriul a subliniat faptul că Paabo, directorul departamentului de genetică de la Institutul Max Planck de Antropologie Evolutivă din Leipzig, a descoperit, de asemenea, că a avut loc un transfer de gene de la acești hominini, acum dispăruți, la Homo sapiens în urma migrației din Africa, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani.

„Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanță fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții”, a declarat juriul. Spre exemplu, pacienții de COVID-19 cu un fragment de ADN de Neanderthal prezintă un risc mai mare de complicații grave ale bolii, a raportat Paabo într-un studiu din 2020.

Cercetările fundamentale ale lui Paabo au dat naștere unei discipline științifice complet noi: paleogenomica.

”În 2008, în peștera Denisova din sudul Siberiei, a fost descoperit un fragment dintr-un os de deget vechi de 40.000 de ani. Osul conținea ADN excepțional de bine conservat, pe care echipa lui Pääbo l-a secvențiat. Rezultatele au făcut senzație: secvența de ADN era unică în comparație cu toate secvențele cunoscute de la neanderthalieni și de la oamenii din zilele noastre. Pääbo descoperise un hominin necunoscut până atunci, care a primit numele Denisova. Comparațiile cu secvențe de la oameni contemporani din diferite părți ale lumii au arătat că între Denisova și Homo sapiens avusese loc și un flux genetic. Această relație a fost observată pentru prima dată la populațiile din Melanezia și din alte părți ale Asiei de Sud-Est, unde indivizii poartă până la 6% ADN Denisova” – se arată în comunicatul oficial.

Premiul, unul dintre cele mai prestigioase din lumea științifică, este acordat de Adunarea Nobel a Institutului Karolinska din Suedia și este în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (900.357 de dolari).

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *