Succes românesc: Centrul European pentru Securitate Cibernetică, la București

O veste excelentă pentru România, de la Bruxelles: Bucureștiul va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică. Este un succes remarcabil al diplomației noastre și o recunoaștere a expertizei românești în acest domeniu esențial. Importanța siguranței informatice este reliefată, în aceste zile, de atacurile cibernetice împotriva companiilor și instituțiilor implicate în pregătirea vaccinării anti-Covid, precum Agenția Europeană a Medicamentelor, aflată în plină procedură de autorizare a vaccinurilor ce vor salva viețile cetățenilor UE.

Echipa Iohannis – Aurescu – Odobescu aduce prima agenție europeană cu sediul la București. După încercări repetate și eforturi tot mai intense, România va avea pe teritoriul său Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice. Au candidat șapte orașe: Bruxelles, München, León, Vilnius, Luxemburg, Varșovia și București. În finală, au ajuns Bruxelles și București. A câștigat capitala noastră, cu 15 la 12 din voturile reprezentanților permanenți la UE ai statelor membre. Pentru importanța Centrului e relevant faptul că va gestiona peste două miliarde de euro, fonduri alocate din bugetele UE pentru cercetare și combatere a pandemiei, în condițiile în care limitele rezilienței europene în materie de securitate informatică se confruntă cu provocări fără precedent.

Decizia a fost luată tocmai în ziua unuia din cele mai periculoase atacuri informatice, care a vizat documentația confidențială pentru evaluarea și aprobarea vaccinului anti-coronavirus produs de Pfizer. O anchetă e în curs la sediul vizat, cel din Amsterdam, al Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), mutată anul trecut de la Londra, din cauza Brexit. România a făcut, în timpul Guvernului Mihai Tudose, o încercare curajoasă de a obține relocarea la București a acestei importante agenții (EMA). Candidatura de atunci, vizionară și solid argumentată, mai ales cu privire la partea de bază, cea logistică, urmată de seriozitatea demonstrată de România în exercitarea primului mandat ce ne-a revenit ca țară la Președinția Consiliului UE au pregătit terenul succesului de acum. Succes care n-ar fi fost posibil fără recunoașterea internațională a excelenței românești în domeniul informatic.

Par vorbe mari. Nu sunt. Într-o țară deprinsă până la resemnare cu eșecurile, să învățăm să ne bucurăm când reușim performanțe de acest fel și, mai ales, să ne intensificăm, cu mai mult curaj, eforturile de construcție. Numai prin perseverență, seriozitate și predictibilitate putem reuși să ne câștigăm locul în familia europeană. Fenta șmecheră ține doar pe Dâmbovița și înseamnă, de fapt, să-ți furi singur căciula. Iată că există astfel de excepții, care arată calea corectă, posibilă atunci când profesioniștii sunt la locul lor și fac echipă: echipa națională.

Horia Blidaru

 

Facebook

Comentarii

72 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *