SUA vrea să pună capăt dependenței de „bunuri cheie” din China

Statele Unite doresc să pună capăt „dependenței nejustificate” de pământurile rare, panourile solare și alte bunuri cheie din China pentru a împiedica Beijingul să întrerupă livrările, așa cum a făcut cu alte țări, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Yellen, care a sosit luni târziu la Seul, a declarat pentru Reuters că face presiuni pentru creșterea legăturilor comerciale cu Coreea de Sud și cu alți aliați de încredere pentru a îmbunătăți rezistența lanțurilor de aprovizionare și pentru a evita posibile manipulări din partea rivalilor geopolitici.

SUA vrea să renunțe la dependența de bunuri din China

„Lanțuri de aprovizionare reziliente înseamnă o diversitate a surselor de aprovizionare și eliminarea, în măsura în care putem, a posibilității ca rivalii geopolitici să ne poată manipula și să ne amenințe securitatea”, a spus ea într-un interviu în drum spre Seul.

Yellen își va expune preocupările în cadrul unui discurs politic major la Seul, marți, după ce va vizita instalațiile marelui gigant tehnologic sud-coreean LG Corp (003550.KS) în ultima etapă a unei vizite de 11 zile în regiunea Indo-Pacific. Potrivit unor extrase din comentariile sale, Yellen va face o pledoarie puternică pentru „friend-shoring” sau diversificarea lanțurilor de aprovizionare din SUA pentru a se baza mai mult pe parteneri comerciali de încredere, o mișcare despre care a spus că ar combate, de asemenea, inflația și ar ajuta la combaterea „practicilor comerciale neloiale” ale Chinei.

Yellen a declarat că Coreea de Sud are „puncte forte extraordinare în ceea ce privește resursele, tehnologia, abilitățile”, iar companiile sale, inclusiv LG, au investit deja în Statele Unite. „Ei au o capacitate substanțială de a produce semiconductori avansați”, a fost deosebit de important având în vedere „dependența uriașă” a Statelor Unite de Taiwan Semiconductor, a spus ea.

A fost esențial să se reducă dependența SUA de anumite exporturi chinezești, deoarece Beijingul a tăiat în trecut livrările către țări precum Japonia, în timp ce a exercitat presiuni în alte moduri asupra Australiei și Lituaniei, a declarat un înalt oficial al Trezoreriei.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii