Luni, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva unor firme chineze și a altor firme despre care au afirmat că au contribuit la vânzarea a zeci de milioane de dolari în produse petroliere și petrochimice iraniene în Asia de Est, în încercarea de a crește presiunea asupra Teheranului pentru a reduce programul său nuclear.
Departamentele Trezoreriei și de Stat ale SUA au impus sancțiuni unui total de șase companii, patru cu sediul în Hong Kong, una în Singapore și una în Emiratele Arabe Unite (EAU), în acțiuni care au fost anunțate în declarații separate. Trezoreria a acuzat Persian Gulf Petrochemical Industry Commercial Co. (PGPICC), unul dintre cei mai mari brokeri petrochimici iranieni, că a folosit firmele pentru a facilita vânzarea de produse petroliere și petrochimice iraniene către Asia de Est.
SUA vizează firme străine în pachetul de sancțiuni
Trezoreria a vizat Blue Cactus Heavy Equipment and Machinery Spare Parts Trading L.L.C., cu sediul în Emiratele Arabe Unite, despre care a afirmat că a ajutat la vânzarea a milioane de dolari de produse petroliere de origine iraniană către Triliance Petrochemical Co. din Hong Kong. Ltd., care a fost anterior sancționată de Statele Unite.
De asemenea, au fost vizate Farwell Canyon HK Limited și Shekufei International Trading Co., Limited, cu sediul în Hong Kong, pentru că au facilitat astfel de vânzări în vederea expedierii ulterioare către cumpărători din Asia de Est. Trezoreria a acuzat PGPICC că a folosit conturile bancare ale firmelor, împreună cu cele ale PZNFR Trading Limited din Hong Kong și Malaezia, pentru a colecta venituri în valoare de milioane de dolari.
Separat, Departamentul de Stat a sancționat Pioneer Ship Management PTE LTD, cu sediul în Singapore, pentru că ar fi gestionat o navă care a transportat produse petroliere iraniene și Golden Warrior Shipping, Co. Ltd., din Hong Kong, pentru presupuse tranzacții legate de petrol și produse petroliere iraniene. Măsurile îngheață activele cu sediul în SUA și, în general, interzic americanilor să facă afaceri cu aceste companii. Alții care se angajează în anumite tranzacții cu firmele vizate riscă, de asemenea, să fie sancționați.
Americanii propun al treilea set de sancțiuni
Aceste măsuri reprezintă a treia rundă de sancțiuni americane legate de Iran împotriva unor firme chineze în ultimele două luni. De la preluarea mandatului în 2021, președintele american Joe Biden a fost reticent în a sancționa entitățile chineze angajate în comerțul cu petrol cu Iranul, din cauza speranței de a obține un acord de relansare a acordului nuclear iranian din 2015.
Eforturile de resuscitare a acordului în cadrul căruia Iranul și-a redus programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiuni americane și de alte sancțiuni au eșuat până în prezent, determinând Washingtonul să caute alte modalități de a spori presiunea asupra Teheranului.
Autor: Anca Stratulat