SUA vând echipamente F-16 în valoare de 259 de milioane de dolari către Turcia

Administrația președintelui american Joe Biden a notificat luni Congresul cu privire la vânzarea planificată către Turcia a unor upgrade-uri de software pentru actuala sa flotă de avioane de luptă F-16, o tranzacție evaluată la 259 de milioane de dolari.

Afacerea, raportată pentru prima dată de Reuters la începutul zilei de luni, avansează cu vânzarea pachetului de modernizare pentru avioanele Turciei, după ce liderii comisiilor din Congresul SUA au dat aprobarea informală. Un acord mai amplu, solicitarea Turciei, membră NATO, de a cumpăra avioane F-16 în valoare de miliarde de dolari, rămâne în așteptare, pe fondul opoziției continue din Congres.

Dacă va fi aprobat de Congres în timpul procesului de aprobare formală, pachetul ar fi prima vânzare militară majoră către Turcia aprobată de Congres în ultimii ani. „Turcia este un aliat NATO de lungă durată și apreciat”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat într-un comunicat. „Administrația Biden sprijină eforturile Turciei de a aduce la standarde avionica flotei sale F-16”.

Purtătorul de cuvânt a precizat că modernizarea va îmbunătăți interoperabilitatea între sistemele turcești și cele ale NATO prin actualizarea comunicațiilor sale și va oferi, de asemenea, îmbunătățiri pentru a spori măsurile de siguranță, cum ar fi un sistem de evitare a coliziunilor la sol.

Facebook

Comentarii

86 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *