SUA urmează să aprobe ajutoarele pentru Ucraina și Israel

Camera Reprezentanţilor din SUA, controlată de republicani, și-a schimbat poziția și urmează să voteze, săptămâna aceasta, două proiecte separate legate de ajutoarele pentru Ucraina şi Israel.

Anunțul a fost făcut ieri de şeful Camerei inferioare a Congresului, Mike Johnson, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, cerut de preşedintele democrat Joe Biden, este blocat de luni de zile în Congres, la fel şi un alt pachet pentru Israel.

„Săptămâna aceasta, vom examina proiecte de lege separate, printre care cele permiţând finanţarea aliatului nostru israelian şi de a sprijini Ucraina în războiul său împotriva agresiunii ruse”, a declarat şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Dat publicităţii la finalul unei întâlniri a aleşilor republicani la Capitoliu, acest anunţ intervine la două zile după un atac fără precedent al Iranului asupra Israelului.

SUA a ajutat Israelul să respingă 99% atacul cu drone, fapt ce a stârnit o amărăciune profundă la Kiev. „Apărând Israelul, lumea liberă a demonstrat că o astfel de unitate nu este doar posibilă, ci şi eficientă 100%”, a subliniat luni seară preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Statele Unite nu au mai trimis ajutoare majore Kievului din decembrie 2022, din cauza blocării dosarului de către republicani în Congres.

Pachetul de ajutor a fost adoptat de Senat – în luna februarie 2023, existând majoritate democrată. Dar proiectul a fost blocat, apoi, în Camera Reprezentanților – unde majoritatea este asigurată de republicanii lui Donald Trump.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *