SUA: Ucrainenii din ținuturile ocupate, obligați să obțină cetățenia rusă

Ucrainenii care trăiesc pe teritoriul ocupat de forţele ruse sunt forţaţi să dobândească cetăţenia rusă, conform unei cercetări susținute de autorităţile americane, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cercetătorii de la Universitatea Yale susţin că sunt vizați locuitorii din regiunile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie. O serie de decrete semnate de preşedintele rus Vladimir Putin îi obligă pe ucrainenii din aceste ținuturi să obţină paşapoarte ruseşti, ceea ce încalcă dreptul internaţional umanitar, se menționează în raport.

Cei care nu depun astfel de cereri pentru dobândirea cetăţeniei ruse riscă să fie deportați sau arestați.

„Ceea ce este îngrijorător aici este că reprezintă, practic, o încălcare a Convenţiilor de la Haga şi Geneva”, a declarat directorul executiv Nathaniel Raymond de la Universitatea Yale. „Este un fenomen foarte răspândit şi în curs de desfăşurare”.

Ucrainenii din zonele aflate sub controlul Rusiei nu au de ales decât să accepte un paşaport rusesc dacă vor să supravieţuiască. Dacă nu se conformează, se confruntă cu posibilitatea detenţiei şi cu deportarea în Rusia, mai susțin cercetătorii americani.

Potrivit autorităților ruse, Moscova a acordat paşapoarte pentru aproape 1,5 milioane de persoane care locuiesc în părţile anexate ale regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, din octombrie anul trecut.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *