SUA: ”Ucraina a eliberat 50% din teritoriul ocupat de Rusia”

Într-un interviu acordat recent postului CNN, secretarul de stat american Antony Blinken a informat că Ucraina a reuşit să elibereze aproximativ jumătate din teritoriul pe care Rusia îl ocupase iniţial în timpul invaziei sale. Cu toate acestea, Blinken a avertizat că lupta pentru eliberarea şi mai multor teritorii va fi foarte grea şi că acest proces nu va lua sfârşit în următoarele săptămâni, ci va continua pentru câteva luni.

Potrivit informaţiilor furnizate de Reuters, secretarul de stat american a afirmat că în jur de 50% din teritoriul ocupat iniţial de Rusia a fost recâştigat de către Ucraina, în urma unei contraofensive lansate în această vară. Cu toate acestea, situaţia rămâne tensionată, deoarece forţele ucrainene se confruntă cu o rezistenţă puternică din partea trupelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.

Speranţele iniţiale că Ucraina va putea recâştiga rapid controlul asupra teritoriului său par să se diminueze, întrucât preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis că progresul în faţa forţelor ruse a fost unul mai lent decât față de cum preconizase. Cu toate acestea, liderul ucrainean a subliniat că trupele Kievului nu sunt presate să-şi accelereze contraofensiva, în ciuda provocărilor cu care se confruntă.

Eliberarea teritoriului ocupat reprezintă o prioritate majoră pentru Ucraina, iar comunitatea internaţională a urmărit îndeaproape evoluţiile din regiune. În timp ce Ucraina continuă să lupte pentru suveranitatea sa şi pentru eliberarea teritoriilor ocupate, ţările din întreaga lume au oferit sprijin diplomatic şi umanitar pentru a ajuta populaţia afectată de conflict.

Facebook

Comentarii

84 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *