SUA: Trump, foarte aproape de nominalizare. Victorios în 11 state

Donald Trump a câştigat, marţi seara, primarele republicane din 11 state: Virginia, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Maine, Arkansas, Massachusetts, Alabama, Minnesota, Colorado şi Texas, potrivit Agerpres.

În cadrul „Super Tuesday”, 15 state îşi organizează simultan primarele prezidenţiale. Din Maine până în California, din Texas până în Virginia, din Alaska până în Alabama, milioane de americani au votat pentru nominalizarea concurenţilor lor democraţi şi republicani la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

În competiţia republicană, 874 din cei 2.429 de delegaţi pentru Convenţie sunt desemnaţi. Cele mai mari state, California și Texas, au și cel mai mare număr de delegați, 169, respectiv 161.

Donald Trump a câștigat 893 de delegați, iar Nikki Haley a strâns doar 66. Ea a reușit să câștige alegerile primare numai într-un stat, Vermont. Este a doua victorie a sa, după cea din Washington DC.

Pentru a câştiga nominalizarea la Convenţia Naţională Republicană din iulie, trebuie ca un candidat să obțină cel puțin 1.215 delegați, iar Donald Trump este deja foarte aproape de a ajunge aici.

El ar putea obține, matematic, numărul necesar de delegați la 19 martie, când două treimi din state vor fi votat și mai trebuie să câștige doar 22% din numărul din delegați. În timp ce pentru Harley, competiția este ca și încheiată.

De cealaltă parte, în tabăra democrată, preşedintele Joe Biden urmăreşte să obţină un al doilea mandat şi nu se confruntă cu o opoziţie serioasă. El a câştigat deja, marţi seara, în 12 state.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *