SUA trimit mai multe rachete de artilerie de mare mobilitate în Ucraina

Odată livrate, SUA vor fi trimis în total 16 sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate în Ucraina. Statele Unite vor furniza patru lansatoare de rachete suplimentare Ucrainei în cadrul unui viitor pachet de asistență militară, a declarat miercuri secretarul apărării, Lloyd Austin.

Austin, vorbind la cea de-a patra reuniune a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, a declarat că forțele ucrainene au folosit „atât de eficient” sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate în lupta împotriva forțelor rusești invadatoare și că armele „au făcut o mare diferență pe câmpul de luptă”. Statele Unite au trimis deja 12 astfel de lansatoare de rachete Ucrainei, ca parte a asistenței sale militare acordate țării. Săptămâna aceasta, administrația Biden va lansa o altă rundă de ajutoare, care va marca cea de-a 16-a retragere de echipamente din inventarul Departamentului Apărării din august anul trecut, a declarat miercuri Austin.

SUA trimit încă 4 lansatoare de rachete în Ucraina

„La sfârșitul acestei săptămâni, vom lansa următorul pachet prezidențial de retragere de arme, muniții și echipamente pentru Ucraina. Va fi a 16-a noastră retragere de echipamente din inventarul DoD din august 2021. Acesta va include încă patru HIMARS, sisteme avansate de rachete, pe care ucrainenii le-au folosit atât de eficient și care au făcut diferența pe câmpul de luptă”, a declarat Austin în timpul remarcilor de deschidere înaintea celei de-a patra reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, care a avut loc practic miercuri.

În plus față de cele patru HIMARS, noul ajutor militar va include „mai multe runde de muniție pentru sisteme de rachete cu lansare multiplă și de artilerie”, a precizat Austin. SUA au trimis cel mai recent lansatoare de rachete Ucrainei ca parte a unui pachet de asistență militară de 450 de milioane de dolari anunțat luna trecută. Până în prezent, Statele Unite au cheltuit aproximativ 6,1 miliarde de dolari pentru ajutorul militar acordat Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei în februarie.

De asemenea, miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat că obiectivele militare ale Moscovei în Ucraina se extind dincolo de regiunea estică Donbas și includ acum preluarea unor porțiuni din sudul Ucrainei.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii