SUA transferă active ale băncii centrale afgane, de 3,5 miliarde de dolari, către un fond din Elveția

SUA au anunțat miercuri că vor transfera active ale băncii centrale afgane, în valoare de 3,5 miliarde de dolari, într-un nou fond fiduciar cu sediul în Elveția, care va fi protejat de talibani și utilizat pentru a ajuta la stabilizarea economiei afgane aflate în colaps.

Fondul afgan, gestionat de un consiliu de administrație, ar putea plăti pentru importuri critice, cum ar fi energia electrică, ar putea acoperi plățile datoriilor către instituțiile financiare internaționale, protejând eligibilitatea Afganistanului pentru ajutor pentru dezvoltare și ar putea finanța tipărirea de monedă nouă.

SUA transferă active afgane în Elveția

„Fondul afgan va proteja, va păstra și va face plăți specifice din aceste 3,5 miliarde de dolari, pentru a ajuta la asigurarea unei mai mari stabilități a economiei afgane”, a declarat Trezoreria SUA într-un comunicat.

Oficialii americani au declarat că niciun ban nu va merge la banca centrală afgană, cunoscută sub numele de DAB, până când aceasta nu va fi „liberă de interferențe politice” – limbaj diplomatic pentru a înlocui principalii oficiali talibani ai băncii, dintre care doi se află sub incidența sancțiunilor SUA și ONU, cu profesioniști în domeniul bancar – și până când nu vor fi instituite măsuri de protecție împotriva spălării banilor.

„Până când aceste condiții nu sunt îndeplinite, trimiterea de active către DAB le-ar expune la un risc inacceptabil și le-ar pune în pericol ca sursă de sprijin pentru poporul afgan”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Ademeyo, într-o scrisoare adresată Consiliului Suprem al băncii centrale, consultată de Reuters.

Noua fundație are sediul la Geneva și are un cont la Banca Reglementelor Internaționale (BRI), cu sediul la Basel, care oferă servicii financiare băncilor centrale. „BIS stabilește o relație de client cu Fondul pentru poporul afgan. Rolul BRI se limitează la furnizarea de servicii bancare și la executarea instrucțiunilor Consiliului de administrație al fondului, fără a se implica în guvernanța sau în procesul decizional al fondului”, a declarat BRI, adăugând că va respecta toate sancțiunile și reglementările aplicabile.

Guvernul elvețian sprijină fondul

Guvernul elvețian a declarat că va sprijini fondul pe care a ajutat Washingtonul să îl înființeze, contribuind cu expertiză în domeniul financiar și al dezvoltării. Acesta a numit-o pe Alexandra Baumann, oficial al Ministerului de Externe, ca reprezentant al consiliului său de administrație.

Fondul nu va rezolva problemele grave care conduc la crize economice și umanitare grave care amenință să se agraveze pe măsură ce se apropie iarna. Aproape jumătate din cei 40 de milioane de locuitori ai Afganistanului se confruntă cu „foamete acută”, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.