SUA: Texas, în război cu Guvernul federal

Dispută fără precedent în SUA, pentru controlul frontierei din statul Texas.

Guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a instalat la graniţă garduri de sârmă ghimpată pentru a opri valul de migranţi din Mexic. Ca reacție, guvernul federal al preşedintelui democrat Joe Biden va înlătura acum aceste garduri.

Măsura administrației Biden vine ca urmare a unei sentințe date de Curtea Supremă a SUA, care a decis lunea trecută că guvernul federal poate să înlăture gardurile de la frontiera sudică.

Departamentul de Securitate Internă al SUA a dat apoi statului Texas termen până vineri să permită autorităţilor federale accesul în oraşul de graniţă, Eagle Pass.

La scurt timp, guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a anunțat că nu va înlătura gardurile, ba mai mult a promis că va spori patrulele la graniţă şi va instala acolo noi bariere.

El a primit între timp sprijinul a nu mai puţin de 25 de guvernatori republicani, care afirmă că statul Texas are dreptul constituţional să protejeze granița sa.

Mai mult, Greg Abbott a asigurat că statele SUA – cele conduse de guvernatori republicani – sunt de acord ca, la nevoie, să trimită și trupe la graniţa dintre Texas şi Mexic.

Printre cei care-l sprijină pe Abbott se numără şi guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care a confirmat că este pregătit să trimită efective ale Gărzii Naţionale în Texas pentru a ajuta la securizarea frontierei.

Republicanul Donald Trump le-a promis alegătorilor săi, la un miting recent, că va apăra SUA în fața „invaziei” imigranților mexicani.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *