Statele Unite au anunțat ieri suspendarea unui ajutor de peste 95 de milioane de dolari pentru Georgia, în contextul criticilor internaționale legate de o legislație controversată adoptată de guvernul de la Tbilisi.
Legea, adoptată în mai de Parlamentul de la Tbilisi, a stârnit îngrijorări internaționale, fiind asemănată cu măsurile represive implementate în Rusia.
Într-un comunicat, secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat că „acțiunile antidemocratice și afirmațiile false ale guvernului georgian sunt incompatibile cu regulile de aderare la UE și NATO”. Acesta a adăugat că „legislația obligă organizațiile non-guvernamentale și instituțiile media ce primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca fiind influențate de o putere străină, subminează valorile democratice fundamentale”.
Georgia, fostă republică sovietică, a devenit candidată oficială la aderarea la UE în decembrie 2023. Partidul de guvernământ, Visul Georgian, a declarat public angajamentul său de a adera la UE și NATO, dar criticii acuză actuala administrație de măsuri care vizează apropierea țării de Moscova. La sfârșitul lunii iunie, liderii Uniunii Europene au decis suspendarea de facto a procesului de aderare în așteptarea unor schimbări de politică la Tbilisi.