SUA se opun mandatelor de arestare a liderilor Israelului

Statele Unite „nu sunt în favoarea” unei anchete penale la adresa oficialilor israelieni, din cauza conflictului din Fâşia Gaza, a declarat ieri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, transmit AFP și Agerpres.

„Credem că nu are competenţă în această chestiune Curtea Penală Internaţională (CPI)”, a adăugat Karine Jean-Pierre.

Nici Statele Unite, nici Israelul nu sunt membri ai Curţii, însă Autoritatea Naţională Palestiniană a aderat în 2015.

Potrivit site-ului Axios, premierul Benjamin Netanyahu i-a cerut duminică preşedintelui american Joe Biden, în timpul unei convorbiri telefonice, să îl ajute să împiedice emiterea de mandate de arestare care i-ar putea viza pe premier, pe ministrul Apărării şi pe şeful Statului Major din Israel.

Karine Jean-Pierre nu a comentat conţinutul conversaţiei dintre cei doi lideri, spunând că aceasta s-a concentrat în principal pe negocierile în curs privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza.

Pe 26 aprilie, premierul Benjamin Netanyahu a declarta că o posibilă arestare ar crea un „precedent periculos”.

La rândul său, ministrul israelian de Externe, Israel Katz,  a declarat că, dacă sunt emise mandate de arestare, vor încuraja organizaţia teroristă Hamas şi axa islamului radical condus de Iran „împotriva căreia luptăm”.

CPI nu a făcut până acum niciun comentariu cu privire la posibila publicare a mandatelor de arestare.

În martie 2023, CPI a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război în Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *