SUA cere ONU să faciliteze accesul în nordul Siriei

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să aprobe două puncte de acces suplimentare pentru ca ajutorul pentru Siria să ajungă în zonele afectate de cutremur.

„Oamenii din zonele afectate contează pe noi. Ei fac apel la umanitatea noastră pentru a-i ajuta. Nu îi putem dezamăgi – trebuie să votăm imediat o rezoluție care să țină seama de apelul ONU pentru autorizarea unor puncte de trecere a frontierei suplimentare, pentru furnizarea de asistență umanitară. Avem puterea de a acționa. Este timpul să ne mișcăm urgent”, a declarat Linda Thomas-Greenfield.

Transportul ajutoarelor urgente în zonele afectate de cutremur din nordul Siriei a fost îngreunată de războiul civil de lungă durată.

Circa 52 de camioane ale Națiunilor Unite (ONU) au intrat în nord-vestul Siriei, controlat de opoziție, prin singurul punct de trecere terestră cu Turcia, potrivit unui purtător de cuvânt al punctului de trecere Bab al-Hawa.

Salvatorii au continuat să scoată mai mulți supraviețuitori dintre dărâmături în Turcia și Siria, în timp ce bilanțul cutremurelor de săptămâna trecută a depășit 33.000 de morți – 29.605 persoane în Turcia și peste 3.500 în Siria. Bilanțul victimelor din Siria nu a mai fost actualizat de două zile.

Grupul de Apărare Civilă Siriană a declarat că aproximativ 550 de clădiri au fost complet distruse în teritoriile controlate de rebeli în nord-vestul Siriei, în urma cutremurelor de săptămâna trecută. De asemenea, peste 1.570 de imobile au fost grav avariate.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *