SUA și talibanii fac progrese în ceea ce privește rezervele afgane

Oficiali americani și talibani au făcut schimb de propuneri pentru deblocarea a miliarde de dolari din rezervele băncii centrale afgane deținute în străinătate într-un fond fiduciar, au declarat trei surse familiare cu discuțiile, oferind un indiciu de progres în eforturile de a atenua criza economică din Afganistan.

Cu toate acestea, există în continuare diferențe semnificative între părți, potrivit a două dintre surse, inclusiv refuzul talibanilor de a înlocui persoanele cu funcții politice de conducere din cadrul băncii, dintre care una se află sub incidența sancțiunilor americane, la fel ca și mai mulți lideri ai mișcării. Unii experți au declarat că o astfel de mișcare ar ajuta la restabilirea încrederii în instituție, izolând-o de interferențele grupului militant islamist care a preluat puterea în urmă cu un an, dar pe care guvernele străine nu îl recunosc.

SUA și talibanii discută pentru un acord

Eliberarea de numerar ar putea să nu rezolve toate problemele financiare ale Afganistanului, dar ar oferi o ușurare pentru o țară afectată de o scădere a ajutorului extern, de o secetă persistentă și de un cutremur în iunie care a ucis 1.000 de persoane. Milioane de afgani se confruntă cu o a doua iarnă fără să aibă ce mânca. Deși talibanii nu resping conceptul unui fond fiduciar, ei se opun unei propuneri americane de control al fondului de către o terță parte care ar deține și ar distribui rezervele returnate, a declarat o sursă guvernamentală talibană care a vorbit sub protecția anonimatului.

Statele Unite au purtat discuții cu Elveția și cu alte părți cu privire la crearea unui mecanism care ar include fondul fiduciar, ale cărui plăți ar fi decise cu ajutorul unui consiliu internațional, potrivit unei surse americane care, de asemenea, a refuzat să fie numită pentru a discuta subiectul. Un posibil model ar putea fi Fondul fiduciar pentru reconstrucția Afganistanului, un fond administrat de Banca Mondială creat pentru a obține donații de asistență străină pentru dezvoltare către Kabul, a adăugat sursa americană.

„Nu s-a ajuns încă la niciun acord”, a declarat Shah Mehrabi, un profesor de economie afgano-american care face parte din consiliul suprem al băncii centrale afgane.

Departamentul de Stat al SUA și Departamentul Federal de Afaceri Externe al Elveției au refuzat să comenteze. Banca centrală afgană nu a răspuns la solicitările de comentarii

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *