SUA – Israel: Acord pentru a interzice Iranului să dețină arme nucleare

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Yair Lapid s-au angajat joi să interzică Iranului să se doteze cu arme nucleare, o demonstrație de unitate a aliaților mult timp divizați în ceea ce privește diplomația cu Teheranul.

SUA a încheiat un acord cu Israel

Angajamentul, care face parte din „Declarația de la Ierusalim” care încununează prima vizită a lui Biden în Israel în calitate de președinte, a urmat după ce acesta a declarat la un post de televiziune local că este deschis la utilizarea forței „în ultimă instanță” împotriva Iranului – o mișcare aparentă de acomodare cu apelurile Israelului pentru o „amenințare militară credibilă” din partea puterilor mondiale.

Washingtonul și Israelul au făcut, separat, declarații voalate despre un posibil război preventiv cu Iranul, care neagă că urmărește să obțină arme nucleare, de ani de zile. Cu toate acestea, dacă au capacitățile sau voința de a se concretiza în acest sens a fost subiect de dezbatere. Declarația de joi, transmisă presei înaintea unei ceremonii oficiale de semnare, a reafirmat sprijinul SUA pentru avantajul militar regional al Israelului și capacitatea „de a se apăra singur”.

„Statele Unite subliniază că parte integrantă a acestui angajament este angajamentul de a nu permite niciodată Iranului să dobândească o armă nucleară și că sunt pregătite să folosească toate elementele puterii lor naționale pentru a asigura acest rezultat”, a adăugat declarația.

Iranului i se limitează potențialul de fabricare a armelor nucleare

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Teheranului. În 2015, acesta a semnat un acord internațional care limitează proiectele nucleare iraniene cu potențial de fabricare a unei bombe. În 2018, președintele american de atunci, Donald Trump, a renunțat la pact, considerându-l insuficient, o retragere salutată de Israel. De atunci, Iranul și-a intensificat unele activități nucleare, punând pe jar încercarea puterilor mondiale de a reveni la un acord în cadrul negocierilor de la Viena. Israelul spune acum că ar susține un nou acord cu prevederi mai dure. Iranul a refuzat să se supună unor restricții suplimentare.

„Singurul lucru mai rău decât Iranul care există acum este un Iran cu arme nucleare și dacă putem reveni la acord, putem să le ținem strâns”, a declarat Biden miercuri la televiziunea israeliană.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii