SUA şi Coreea de Sud desfășoară exerciții militare comune

SUA şi Coreea de Sud au început, astăzi, primele lor exerciţii navale comune din ultimii cinci ani, în apropierea Peninsulei Coreene, potrivit Agerpres.

Statele Unite sunt principalul aliat în materie de securitate al Coreii de Sud, iar preşedintele conservator sud-coreean Yoon Suk-yeol – care şi-a început mandatul în luna mai – încearcă să consolideze această alianţă militară, după eşecul încercărilor guvernului precedent de apropiere diplomatică de Phenian.

”Acest exerciţiu a fost pregătit pentru a demonstra voinţa puternică a alianţei Coreea de Sud-SUA de a răspunde la provocările nord-coreene”, au declarat Forţele navale sud-coreene, într-un comunicat.

La exerciţii, care vor dura patru zile, participă mai multe nave, printre care portavionul american cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan, precum şi importante mijloace aeriene.

Washingtonul şi Seulul efectuează de mai mult timp exerciţii militare comune. Cei doi aliaţi afirmă că exercițiile militare au un caracter pur defensiv, dar Coreea de Nord le consideră drept repetiţii generale pentru o viitoare invadare a teritoriului său. Cu o zi înainte, duminică, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată, în apele din largul coastei sale de est.

Oficiali sud-coreeni şi americani avertizează de mai mult timp asupra faptului că liderul nord-coreean Kim Jong Un se pregăteşte să efectueze un test nuclear. Regimul nord-coreean a testat de şase ori arme nucleare din 2006, cel mai recent având loc în 2017.

În aceste zile, și vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, se află într-un turneu asiatic, urmând să participe la funeraliile fostului premier japonez Shinzo Abe, dar care va include și o vizită în Coreea de Sud.

Facebook

Comentarii

45 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *