SUA și China, front comun pentru a preveni extinderea conflictului din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a anunțat marți, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU, că intenționează să colaboreze cu cel mai înalt diplomat al Chinei, Wang Yi, pentru a împiedica escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.

Antony Blinken a făcut un apel către cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, subliniind importanța implicării lor în limitarea conflictului. Acesta a subliniat că membrii permanenți ai Consiliului au o responsabilitate specială în prevenirea extinderii acestui conflict. De asemenea, a avertizat Iranul și apropiații săi din regiune să evite deschiderea mai multor fronturi.

Blinken a declarat: „Aștept cu nerăbdare să lucrez cu omologul meu din Republica Populară Chineză pentru a realiza acest lucru, atunci când va vizita Washingtonul, la sfârșitul acestei săptămâni”.

Oficialii americani au subliniat că Washingtonul nu urmărește un conflict cu Iranul, dar au avertizat că SUA vor reacționa rapid și hotărât dacă Teheranul sau apropiații săi vor ataca militarii americani.

Wang Yi, ministrul afacerilor externe al Chinei, urmează să sosească joi în SUA, unde va avea discuții cu Antony Blinken și cu consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan. Scopul principal al acestor discuții este de a asigura că competiția dintre cele două mari economii ale lumii și dezacordurile lor privind o serie de probleme nu vor escalada într-un conflict regional. Se așteaptă ca Antony Blinken să se întâlnească cu Wang Yi joi după-amiază.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a confirmat că ministrul chinez va avea întâlniri și cu oficialii americani vineri.

Analiștii subliniază că, deși China și SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la abordarea celuilalt în privința conflictului, există un interes comun în evitarea unui război regional mai amplu.

Facebook

Comentarii

63 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *