SUA și aliații au lovit 60 de ținte ale militanţilor Houthi din Yemen

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că a ordonat, ieri seară, atacuri asupra unor ţinte din Yemen având legătură cu rebelii Houthi, informează News.ro.

Potrivit șefului de stat american, operaţiunea a fost întreprinsă de SUA împreună cu Regatul Unit și a primit sprijin de la Australia, Bahrain, Canada şi Olanda.

Şeful Casei Albe a avertizat că nu va ezita să ia și alte măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.

Forţele SUA şi ale coaliţiei au lovit peste 60 de ţinte din 16 locaţii ale militanţilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran.

Atacurile coaliției din Marea Roșie, conduse de SUA, au vizat centre de comandă şi control, depozite de muniţie, sisteme de lansare și sisteme radar anti-aeriene, folosite de rebelii Houthi.

Potrivit CNN, loviturile au fost efectuate cu avioane de luptă şi rachete Tomahawk, care au fost lansate de pe platforme aeriene, marine și submarine.

Potrivit SUA, este vorba despre o „acţiune defensivă”, care vine în urma escaladării atacurilor din partea rebelilor Houthi împotriva navelor comerciale.

Mai mult de 50 de naţiuni au fost afectate în 27 de atacuri ale Houthi asupra transportului maritim comercial internaţional.

Peste 2.000 de nave au fost nevoite să se abată mii de mile pentru a evita Marea Roşie – ceea ce poate cauza întârzieri de săptămâni în ceea ce priveşte transportul produselor, a mai spus Joe Biden.

Houthi este o organizaţie politică şi militară şiită, susţinută de Iran, care duce un război civil în Yemen împotriva unei coaliţii susţinute de Arabia Saudită.

De săptămâni întregi, lansează drone şi rachete asupra navelor comerciale de transport maritim din Marea Roşie, multe dintre acestea fiind interceptate şi doborâte de navele marinei americane aflate în zonă.

SUA au mai efectuat un atac asupra rebelilor Houthi și în 2002.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *