Şeful diplomaţiei americane nu exclude negocieri privind graniţele Ucrainei

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, nu a exclus, joi, eventuale negocieri asupra graniţelor Ucrainei, reiterând în acelaşi timp că va fi la latitudinea ucrainenilor să decidă în această privinţă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Vorbind în faţa unei comisii a Congresului american, el a reafirmat că orice eventuală pace cu Rusia trebuie să fie „justă şi durabilă”, adică una care să respecte independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar „cum este definită exact pe teren, ne aşteptăm de la ucraineni sa ne spună”.

 El a părut astfel să susţină faptul că ucrainenii ar avea dificultăţi în recuperarea tuturor teritoriilor anexate de Rusia, în special a Crimeei.

Antony Blinken a fost interogat, în mod special, de alesul republican Chris Stewart, care a dorit să afle dacă Statele Unite susţin voinţa preşedintelui Volodimir Zelenski de a recupera Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Şeful diplomaţiei americane, care consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru o negociere, a insistat că „sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul şi cum se traduce acest lucru în termeni de suveranitate, integritate teritorială şi independenţă a ţării”.

Statele Unite şi partenerii săi occidentali nu recunosc anexarea Crimeei sau teritoriile anexate de forţele ruse în estul Ucrainei, unde au loc lupte aprige.

Coaliţia condusă de Statele Unite, care oferă cel mai mare ajutor militar Ucrainei, susţine că este pregătită să apere Ucraina cât va fi necesar până la retragerea forţelor ruse, dar rămâne cel mai adesea evazivă în cazul Crimeei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *