SUA: Șanse ca Senatul să aprobe ajutorul pentru Ucraina

Senatul american a făcut duminică un pas crucial spre adoptarea unui ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, blocat de luni de zile în Congres, notează AFP, potrivit Agerpres.

Strângând 67 de voturi pentru acest vot procedural, Senatul are voturile necesare pentru aprobarea ulterioară a acestui pachet financiar.

În ciuda aprobării de către Senat, votul rămâne incert în Camera Reprezentanților, unde există o opoziţie dură din partea aleşilor republicani.

Data următorului vot în Senat încă nu este cunoscută.

„Dacă America nu trimite ajutor Ucrainei cu acest proiect de lege privind securitatea naţională, preşedintele rus Vladimir Putin are toate şansele să reuşească”, a avertizat înainte de vot liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer.

La doi ani de la începerea invaziei ruse, aleşii din Statele Unite, principalul sprijin militar al Ucrainei, nu reuşesc să se pună de acord cu privire la validarea unor noi fonduri.

Democraţii sunt, în marea majoritate, pentru.

Republicanii sunt împărţiţi în două tabere, una de asemenea pro-Ucraina, iar cealaltă, apropiată de Donald Trump, refuză orice nou sprijin pentru Kiev.

Peste 60 de miliarde de dolari ar ajuta Ucraina să-şi refacă stocurile de muniţii, în timp ce ţara intră în al treilea an de război.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *