SUA resping legătura făcută de Rusia cu Ucraina, în privința atentatului

Casa Albă a respins ieri legătura făcută de Rusia între Ucraina şi atacul terorist de la Moscova, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Nu există nicio legătură cu Ucraina. Este doar o nouă propagandă a Kremlinului”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate.

Atât Ucraina, cât şi aliaţii săi occidentali insistă să nege implicarea Kievului în atentatul de la Moscova, sugerând Rusiei ca, în loc să acuze Ucraina, ar trebui să lupte împotriva radicalizării şi terorismului în propria ţară, notează EFE.

Ar fi „stupid” ca cineva care tocmai a comis un masacru să încerce să evadeze în Ucraina, a declarat agenţiei spaniole de presă expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, de la Grupul de Rezistenţă Informaţională, un think tank din Kiev.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la 19 ore după atac, că presupuşii autori ai atentatului, revendicat de Statul Islamic şi soldat cu cel puţin 137 de morţi, plănuiau să treacă printr-o „fereastră pregătită” la graniţa ruso-ucraineană.

„Frontiera este închisă şi puternic păzită de peste doi ani. Teroriştii ar fi trebuit să treacă, într-un fel sau altul, prin numeroasele filtre ale poliţiei ruse, ale Gărzii Naţionale ruse şi ale serviciilor de securitate ruseşti”, a explicat expertul ucrainean.

De-a lungul frontierei, în regiunile ruse Briansk, Kursk şi Belgorod, sunt concentrate de asemenea grupuri mari ale armatei ruse, în timp ce „lupte grele” continuă împotriva incursiunilor combatanţilor ruşi anti-Putin susţinuţi de Ucraina, a subliniat Kovalenko.

Expertul militar de la Kiev consideră că afirmaţiile Rusiei privind o posibilă implicare ucraineană reprezintă o încercare de a „demoniza” Ucraina atât în Rusia, cât şi în Occident.

„Rusia încearcă să eticheteze Ucraina drept o ţară teroristă şi astfel să-i determine pe aliaţii acesteia din Occident să-şi diminueze sprijinul”, a subliniat el.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *