Biden se ține bine: Favorita lui Trump a pierdut un important scrutin-test

Fosta guvernatoare a statului american Alaska, Sarah Palin, a pierdut miercuri un scrutin parţial pentru unicul loc al acestui stat în Camera Reprezentanţilor, ceea ce constituie un test important înainte de alegerile legislative de la mijloc de mandat, informează AFP, potrivit Agerpres.

Sarah Palin urma, dacă ar fi fost aleasă, să revină în politică, câştigând acest loc vacant după decesul inopinat al republicanului Don Young. În pofida susţinerii din partea fostului preşedinte Donald Trump, Sarah Palin a pierdut în faţa democratei Mary Peltola, care va reprezenta statul Alaska, până pe 8 noiembrie, când toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor vor fi, din nou, supuse scutinului electoral.

Sarah Palin a jucat un rol-cheie în mișcarea populistă a Partidului Republican, din ultimii zece ani, care, potrivit analiștilor politici, urma să ia voturile electoratului popular alb al democraţilor. Aceasta a fost desemnată de candidatul republican la preşedinţie, John McCain, drept candidată la postul de vicepreşedinte în alegerile din 2008, care au fost câștigate, însă, de democratul Barack Obama. Potrivit mai multor analişti, Sarah Palin ar fi deschis, totuși, calea lui Donald Trump spre Casa Albă, câștigând mandatul prezidențial opt ani mai târziu. Sarah Palin a declarat că l-a susţinut pe Donald Trump încă de la începutul campaniei electorale din 2016, pentru că și acesta o susţinuse anterior.

În așteptarea alegerile legislative de mijloc de mandat, Donald Trump încearcă acum să-şi consolideze influenţa asupra Partidului Republican, susţinând în alegerile primare – care sunt programate să aibă loc pe 8 noiembrie – candidaţii care îi sunt favorabili, în faţa celor ai dreptei republicane mai moderate.

Partidul Democrat deține, în acest mandat, majoritatea în Camera Reprezentanților, iar Partidul Republican în Senatul american. În plus, actualul președinte, democratul Joe Biden, se află pe un trend ascendent de popularitate, conform ultimelor sondaje, ceea ce crește probabilitatea ca democrații să-și adjudece majoritatea și în Senat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *