Biden amenință Arabia Saudită: „Vor exista consecințe”

Președintele Joe Biden a promis marți că „vor exista consecințe” pentru relațiile dintre SUA și Arabia Saudită, după ce OPEC+ a anunțat săptămâna trecută că își va reduce producția de petrol, în ciuda obiecțiilor SUA.

Anunțul a venit la o zi după ce puternicul senator democrat Bob Menendez, președintele Comisiei pentru relații externe din Senat, a declarat că Statele Unite trebuie să înghețe imediat orice cooperare cu Arabia Saudită, inclusiv vânzările de arme.

Biden, într-un interviu acordat lui Jake Tapper de la CNN, nu a dorit să discute ce opțiuni are în vedere.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că va fi efectuată o revizuire a politicii americane, dar nu a oferit detalii. Statele Unite vor urmări îndeaproape situația „în următoarele săptămâni și luni”, a spus ea.

Ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan, a declarat că decizia OPEC+ a fost pur economică și a fost luată în unanimitate de statele membre: „Membrii OPEC+ au acționat în mod responsabil și au luat decizia corespunzătoare”, a declarat prințul Faisal pentru postul de televiziune Al Arabiya.

Statele Unite au acuzat Arabia Saudită că este influențată de Rusia, care se opune plafonării occidentale a prețului petrolului rusesc ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Oficialii americani au încercat discret să îl convingă pe cel mai mare partener arab al său să renunțe la ideea unei reduceri a producției, dar prințul moștenitor Mohammed bin Salman nu s-a lăsat convins.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *