SUA: Partidul Republican a început alegerile primare. Trump este favorit

Start în Partidul Republican al SUA pentru desemnarea candidatului la scrutinul prezidențial din luna noiembrie.

Campania electorală a început în Iowa, stat american din zona Midwest.

Donald Trump pleacă, în cursa republicană, ca favorit detaşat, relatează AFP şi Reuters.

Potrivit sondajelor, el are unul dintre cele mai mari avansuri înregistrate vreodată în SUA – aproape 50% din intenţiile de vot.

Fostul lider se bazează pe o armată de voluntari, care de astăzi străbat fiecare colţişor al statului Iowa pentru a-i mobiliza pe alegători.

Cu toate acestea, frigul ar putea perturba alegerile. Întregul stat a fost lovit de o furtună de zăpadă şi se aşteaptă ca temperatura să se apropie de -30°C la ora votului.

Patru alţi candidaţi sunt în cursă pentru a-i bloca drumul spre Casa Albă, dar doar doi dintre ei par să mai aibă o şansă.

Fosta ambasadoare ONU, Nikki Haley, se bucură de o creştere recentă în sondaje.

Al doilea candidat care i-ar putea pune probleme lui Trump este guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care a străbătut și el fiecare dintre cele 99 de comitate, în ultimele luni.

Dar, potrivit ultimului sondaj, Trump are 48% din susţinere, în timp ce DeSantis – care miza pe o prezenţă puternică în Iowa – a coborât pe locul al treilea cu 16%. Haley a urcat pe locul al doilea, cu 20%.

La alegerile republicane din 2016 s-a înregistrat o prezenţă record la vot – 29%.

Verdictul va fi anunţat la ora locală 19:00 (marţi, 03:00, ora României).

După Iowa, alegerile primare din Partidul Republican ajung în New Hampshire, apoi în fiecare dintre celelalte 48 de state, până în iunie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *