SUA: China ar putea invada Taiwan în acest an sau în 2023

Armata americană trebuie să fie pregătită să răspundă unei invazii a Taiwanului de către Beijing, încă din acest an, a avertizat miercuri Michael Gilday, şeful operaţiunilor navale americane, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Când vorbim de 2027, în opinia mea asta (înseamnă) 2022 sau poate 2023”, a răspuns oficialul american, întrebat fiind dacă există posibilitatea ca China să invadeze Taiwanul până în anul 2027.

Cu o zi în urmă, secretarul american de stat, Antony Blinken, afirmase, de asemenea, că Beijingul vrea să ocupe Taiwanul „într-un ritm mult mai rapid” decât lua în considerare anterior, adăugând că sub preşedinţia lui Xi Jinping a apărut o „Chină foarte diferită”.

Duminică, la deschiderea Congresului Partidului Comunist, care ar urma să îi confere un al treilea mandat de cinci ani – unul istoric după modificarea Constituției – preşedintele Xi Jinping a reafirmat că intenţionează „să reunească” Taiwanul cu China, prin forţă dacă va fi nevoie.

Partidul Comunist Chinez nu a controlat niciodată Taiwanul, dar China consideră că această insulă autonomă este parte integrantă a teritoriului său.

În tot acest timp, Washingtonul a continuat să aibă o politică de „ambiguitate strategică”. Această politică vizează atât descurajarea Chinei de a invada Taiwanul, cât şi împiedicarea liderilor din insulă să provoace Beijingul declarându-şi oficial independenţa, se arată într-o analiză AFP. Însă, pe de altă parte, SUA vinde arme Taipeiului, cu scopul ca insula să se poată apăra.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi cu cele mai mari eforturi la o reunificare paşnică (cu Taiwanul), însă nu vom renunţa niciodată să recurgem la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare”, a avertizat, duminică, președintele Xi Jinping, la Congresul PCC.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *