SUA nu sprijină eventuale represalii ale Israelului asupra Iranului

Cât timp se va apăra, SUA vor sprijini Israelul, dar nu vor susține și eventuale represalii împotriva Iranului, l-a avertizat Joe Biden pe premierul Benjamin Netanyahu, scriu Reuters și Agerpres, citând surse americane.

Într-un comunicat emis după atacuri, Biden a declarat că i-a transmis lui Netanyahu că Israelul a demonstrat o capacitate „remarcabilă” de a se apăra şi de a învinge chiar şi atacuri fără precedent. Dar Biden nu a menţionat dacă el şi Netanyahu au discutat un posibil răspuns israelian sau o potenţială implicare a SUA.

„Credem că Israelul are libertatea de a acţiona pentru a se proteja şi a se apăra, în Siria sau în altă parte. Aceasta este o politică de lungă durată şi rămâne, dar nu, nu ne imaginăm ca noi să participăm la aşa ceva”, a declarat un înalt oficial al administraţiei americane.

John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat duminică în emisiunea „This Week” de la postul de televiziune ABC că Statele Unite vor continua să ajute Israelul să se apere, dar că nu vor doresc război.

Întrebat dacă Statele Unite ar sprijini represaliile Israelului în Iran, Kirby a răspuns că „angajamentul nostru este ferm de a apăra Israelul şi de a ajuta Israelul să se apere”.

„Şi aşa cum a spus preşedintele de multe ori, noi nu căutăm un război mai larg în regiune. Nu căutăm un război cu Iranul”, a adăugat Kirby. „Nu căutăm escaladarea tensiunilor în regiune. Nu căutăm un conflict mai larg. Şi cred că mă opresc aici”, a precizat oficialul american.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *