SUA, Japonia și Coreea de Sud avertizează Coreea de Nord: „Să se abțină de la noi provocări”

SUA, Japonia și Coreea de Sud au avertizat miercuri că o reacție de o amploare „fără precedent” ar fi justificată în cazul în care Coreea de Nord va efectua un al șaptelea test cu bombă nucleară. Washingtonul și aliații săi consideră că regimul de la Phenian ar fi pe cale să reia testele cu bombe nucleare, pentru prima dată din 2017.

Statele Unite și aliații săi au oferit puține detalii cu privire la noile măsuri pe care le-ar putea lua, iar analiștii spun că au puține opțiuni potrivite pentru a preveni un nou test.

„Am fost de acord că ar fi necesar un răspuns la scară largă fără precedent în cazul în care Coreea de Nord va merge mai departe cu un al șaptelea test nuclear”, a declarat vice-ministrul sud-coreean de externe, Cho Hyun-dong, într-o conferință de presă la Tokyo, citat de Reuters.

Pentru prima dată de când Coreea de Nord a început să testeze arme nucleare în 2006, China și Rusia au respins în acest an prin veto un demers lansat de SUA pentru sancțiuni suplimentare din partea Consiliului de Securitate al ONU, iar intensificarea exercițiilor militare aliate a fost întâmpinată cu noi teste și exerciții militare nord-coreene.

„Îndemnăm Coreea de Nord să se abțină de la noi provocări. Orice se întâmplă aici, cum ar fi un test nuclear nord-coreean are implicații pentru securitatea întregii lumi”, a declarat adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman, calificând acțiunile Coreei de Nord drept „nesăbuite și profund destabilizatoare pentru regiune”.

Întrebat despre comentariile de la Tokyo, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a făcut apel la toate țările să recunoască toate „cauzele profunde ale impasului de lungă durată” și să ia măsuri pentru a spori încrederea reciprocă și a aborda preocupările tuturor părților într-un mod echilibrat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *