SUA: Iran confiscă un petrolier în Golf

Iranul a capturat joi un petrolier sub pavilionul Insulelor Marshall în apele internaționale din Golful Oman, a anunțat joi Marina americană, cel mai recent dintr-o serie de capturi și atacuri asupra unor nave comerciale în apele Golfului începând din 2019.

Televiziunea de stat iraniană IRIB News a relatat pe canalul său Telegram că marina iraniană a capturat o navă sub pavilionul Insulelor Marshall, dar nu a oferit alte detalii. Marina americană a identificat nava ca fiind Advantage Sweet, care, potrivit datelor de urmărire a navelor Refinitiv, este un petrolier Suezmax pentru țiței care fusese închiriat de marele producător de petrol Chevron și care acostat ultima dată în Kuweit.

Administratorul său figurează ca fiind Genel Denizcilik Nakliyati AS, o companie cu sediul în Turcia care nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

„Hărțuirea continuă a navelor de către Iran și interferența cu drepturile de navigație în apele regionale reprezintă o amenințare la adresa securității maritime și a economiei globale”, a declarat Marina americană, adăugând că Iranul a confiscat în mod ilegal în ultimii doi ani cel puțin cinci nave comerciale în Orientul Mijlociu.

Din 2019 au avut loc o serie de atacuri asupra transportului maritim în apele strategice ale Golfului, în momente de tensiune între Statele Unite și Iran. În noiembrie anul trecut, Iranul a eliberat două petroliere sub pavilion grecesc pe care le sechestrase în Golf în luna mai, ca răspuns la confiscarea de către Statele Unite a petrolului de pe un petrolier sub pavilion iranian în largul coastelor grecești. Aproape o cincime din petrolul mondial trece prin Strâmtoarea Ormuz, un punct de strangulare îngust între Iran și Oman, prin care trecuse și „Sweet Sweet”, potrivit datelor de urmărire a navelor.

Discuțiile indirecte dintre Teheran și Washington pentru a revigora pactul nuclear încheiat de Iran cu puterile mondiale în 2015 au intrat în impas din septembrie din cauza unei serii de probleme, inclusiv reprimarea violentă a protestelor populare de către Republica Islamică, vânzarea de către Teheran a dronelor către Rusia și accelerarea programului său nuclear.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *