SUA înființează o nouă bază militară în Polonia

Polonia a salutat miercuri angajamentul președintelui SUA, Joe Biden, de a înființa sediul Armatei a V-a în Polonia, considerând că este vorba despre realizarea unui vis de lungă durată, care ar trimite un semnal clar de descurajare către Rusia.

SUA vrea o nouă bază militară în Polonia drept semnal pentru Rusia

Biden a declarat la summitul NATO de la Madrid că Statele Unite își vor spori forțele și echipamentele în întreaga Europă și vor înființa un nou cartier general permanent al armatei în Polonia, ca răspuns la noile amenințări potențiale din partea Rusiei după invazia sa în Ucraina. Biden a vizitat Polonia în martie și le-a spus trupelor americane desfășurate acolo că se află „în mijlocul unei lupte între democrații și oligarhi”.

„Ceva ce părea imposibil pentru mulți devine astăzi un fapt. Avem o prezență americană PERMANENTĂ în Polonia… Este, de asemenea, un semnal clar pentru Moscova”, a scris pe Twitter ministrul adjunct de externe Marcin Przydacz.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ al Poloniei, a declarat în aprilie că Varșovia ar fi deschisă să aibă arme nucleare americane pe teritoriul său și că ar saluta o creștere cu 50% a numărului de trupe americane în Europa, în comentarii criticate de Kremlin. Înainte ca tensiunile dintre Rusia și Occident să izbucnească din cauza Ucrainei, armata americană avea aproximativ 4.500 de militari în Polonia, atât în cadrul NATO, cât și în cadrul unei capacități bilaterale, staționând în principal în vestul țării prin rotație.

De atunci, Washingtonul a trimis trupe și echipamente suplimentare în Polonia în mod temporar, iar NATO a declarat în iunie că alianța are în prezent 11.600 de soldați din alte țări desfășurați în Polonia, număr care includea forțe din alte țări membre NATO, precum Marea Britanie. În 2018, Polonia, care se învecinează cu Ucraina și cu un aliat apropiat al Rusiei, Belarus, a propus să numească o bază militară în onoarea președintelui american de atunci, Donald Trump, în schimbul stabilirii de către acesta a unei prezențe permanente acolo.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii