SUA îndeamnă aliații să doneze sisteme Patriot Ucrainei

Marți, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, le-a solicitat statelor europene care dețin sisteme antiaeriene Patriot să sprijine Ucraina prin donarea acestor echipamente absolut esențiale în fața amenințărilor rusești.

„Există țări care dețin sisteme Patriot, iar noi continuăm să le mobilizăm”, a afirmat Austin într-o audiere din cadrul Camerei Reprezentanților. „Am discutat personal cu liderii mai multor țări în ultimele două săptămâni pentru a îi încuraja să ofere mai multe echipamente”, a adăugat el, fără a menționa explicit statele implicate.

Germania a anunțat mai devreme că va furniza Ucrainei încă o baterie Patriot, a treia donație de acest gen de la începutul conflictului cu Rusia. Cu toate acestea există și alte state membre UE care dețin sisteme similare, mai exact: Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia.

Totuși, oficialii din unele dintre aceste țări, precum premierul polonez Donald Tusk, subliniază dificultățile în furnizarea acestor echipamente către Ucraina, având în vedere necesitatea de a-și proteja propriul spațiu aerian. Tusk a subliniat că Polonia, fiind la prima linie a conflictului, trebuie să își asigure propriile resurse de apărare antiaeriană.

Sporirea sprijinului acordat Ucrainei în materie de apărare antiaeriană a fost în centrul discuțiilor de săptămâna trecută la o reuniune a miniștrilor europeni de externe și ai apărării. Deși statele membre au convenit asupra acestui lucru, nu s-au anunțat noi angajamente în ceea ce privește furnizarea de sisteme Patriot americane.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *