SUA: Împrumuturi de 4 miliarde de dolari pentru reactoare nucleare în România

Președintele american Joe Biden a anunțat sâmbătă, la Summitul G7 din Japonia, că SUA alocă credite de 4 miliarde de dolari pentru proiectul reactoarelor nucleare mici din România, în vederea consolidării independenței energetice.

„Pe baza sprijinului acordat anterior de guvernul SUA pentru dezvoltarea primei centrale SMR de acest tip din România, care utilizează tehnologia NuScale Power a firmei americane și serviciile de inginerie și construcție ale Fluor Corporation, EXIM a emis o scrisoare de interes pentru un sprijin potențial de până la 99 de milioane de dolari pentru RoPower Nuclear S.A. pentru studii de proiectare – alături de manifestări de interes din partea unor parteneri publici și privați din Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite – care, împreună, se ridică la o valoare totală de până la 275 de milioane de dolari în faza inițială.

Aceste angajamente, împreună cu noile promisiuni ale României, sprijină achiziția de materiale de lungă durată, finalizarea analizei FEED (Front-End Engineering and Design), furnizarea de experți în gestionarea proiectului și activitățile de reglementare la fața locului.

În plus, DFC și U.S. EXIM au emis, de asemenea, scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 1 miliard de dolari și, respectiv, 3 miliarde de dolari, pentru desfășurarea proiectului.

Atunci când va fi construit, SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziția către o energie curată, va crea mii de locuri de muncă și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, a anunțat, în septembrie 2022, că a lansat împreună cu Nowa Power & Gas un proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune de la Doicești, județul Dâmbovița.

Vom fi a doua ţară care implementează tehnologia SMR

”Aceste iniţiative reprezintă un sprijin esenţial pentru obiectivul României de a se situa în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluţionare a energiei nucleare”, a transmis președintele Iohannis.

”Fiind a doua ţară după SUA care implementează tehnologia SMR a companiei americane NuScale, România va deveni un pol relevant la nivel internaţional in ceea ce priveşte producerea energiei nucleare”, a reacționat, la rândul său, premierul Ciucă.

„Proiectul realizat de Nuclearelectrica – alături de partenerii americani și de consorții din Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite – are o însemnătate majoră pentru țara noastră: înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe oportunități pentru companiile românești și un plus de energie pentru creșterea economică a țării”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Ștefan Jianu

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.