SUA: „Îl susţinem pe Mark Rutte ca viitor secretar general” al NATO. „Cel mai mare respect pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis”

„Poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune”, a declarat marți, la Bruxelles, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.

Ea a subliniat că ambasadorii celor 32 de ţări membre NATO dezbat cele două candidaturi.

„Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potenţiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg – n.r.). Şi există doi candidaţi oficiali, după cum ştiţi. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane, până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a declarat reprezentanta SUA.

„Cu siguranţă, dorim să ajungem la o decizie în această privinţă cât mai curând posibil. Cred că cel mai târziu am dori ca acest lucru să fie rezolvat până la summitul de la Washington”, a punctat ambasadoarea.

Summitul de la Washington va avea loc în iulie, iar mandatul actualului secretar general al NATO se încheie în octombrie.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *